hjort_kjott.jpg

Tilbredning av hjortekjøtt

Det er ikke alltid lett å lage god mat. Mange syns det blir vanskleig når oppskriftene blir for avansert. Vårt ønske er at folk skal bli kjent med smaken av hjortekjøtt og lære seg å tilberede det på en enkel og grei måte. Det er ingen grunn til ikke å slippe seg løs på kjøkkenet. Hjortekjøtt kan nemlig nyttes til det meste, og er kjøttet riktig behandlet før tilberedningen tar til, er det all grunn til å ta vare på kjøttets egenart. Det har nemlig en smak de fleste vil elske.

Steking av hel steik


Den beste og mest saftige hjortesteiken er den som blir tatt ut av fryseren i god tid. Det vil si tining i kjøleskap i ca to til tre dager. Etter dette legges steken i steikepose som stenges med en strips. Stek steiken over natten, det vil si på ca.60 grader i tolv timer.(Det er viktig at temperaturen ikke overstiger 60 grader) En kan kjenne på steiken eller bruke termometer for å finne ut om steiken er gjennom stekt. Skyen/ sausen som blir inne i posen er ”snadder” for å ha i saus. Dette gir en kraftig og god smak på sausen.

Steik serveres med potet som bakt potet, fløtegratinert potet eller kokte poteter. Ferske grønnsaker passer godt. LYKKE TIL!
Biffstykker med portvinsfløtesaus

Du må ha:

    1kg modent hjortekjøtt, eks. flatbiff
    salt og pepper
    olje
    smør
    timian

 Tilbehør

    3dl portvin
    4dl kremfløte
    1 liten løk
    350 g skogsopp
    2ss finhakket persille

Velg et godt mørnet stykke, fritt for sener, og del det opp i passe store stykker. Bitene saltes og krydres med pepper og timian før de brunes i en jerngryte med olje og litt margarin. Mens du holder på med dette, still stekeovnen på 200 grader. Når ovnen viser det ønskede gradetallet, stekes kjøttet i ca 10 minutter. Deretter får det hvile like lenge, før det skjæres i 2-3 cm tykke skiver og legges til side.
 
Portvinssaus lages ved å koke inn cirka 3dl portvin til det bare er om lag en fjerdedel igjen. Kremfløten tilsettes, og blandingen skal fortsette å koke til jevningen synes passe tykk. Smak til med salt og pepper. Soppen renses og løken finhakkes. La soppen steke på god varme i brunet smør i noen minutter før du tilsetter den finhakkede løken. La så løk og sopp surre i noen minutter før det tilsettes en spiseskje smør og finhakket persilledryss.
Hjorteburger

Mange av oss forbinder hamburger med amerikansk hurtigmat av en heller tvilsom kvalitet, men ungdom og barn elsker det. Med hjortekjøtt av beste kvalitet som hovedingrediens, blir den hjemmelagde varianten av hamburger en delikatesse. Den blir både enkelt og godt.

Du må ha:

    300 – 400g hjortekarbonade
    1 løk
    1 – 2 tomater
    noen blader issalat
    4 skiver hvitost
    4 hamburgerbrød
    salt og pepper
    smør

Form fire gode biffer på ca en cm centimeter tykke, og stek biffene med litt smør i god og varm panne. Vendes og krydres med salt og pepper. Legg en osteskive på toppen av biffene og dekk stekepanna med lokk til osten smelter. Varm opp hamburgerbrødene i stekeovnen før de ferdigstekte hamburgerne legges i. Legg inn salat og tomat etter smak.